Pırasanın bilinmeyen sağlık faydaları: Yeniden keşfedin

Pırasanın bilinmeyen faydaları ortaya çıktı! Kan damarlarındaki hasarı onarıp yaşlanmayı geciktiren bu sebze aynı zamanda kansere karşı da koruma sağlıyor.

Yayınlanma:
Pırasanın bilinmeyen sağlık faydaları: Yeniden keşfedin

Pırasanın Sağlık İçin Faydaları

Pırasa, soğangiller ailesinin faydaları göz ardı edilen bir üyesidir ve aslında sağlık için oldukça önemli bileşikler içermektedir. İçerdiği flavonoidler ve kamferol sayesinde kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, yüksek miktarda folat içerdiği için kalp sağlığını korumaya destek olur. Antioksidanlar içeren gallik asit yaşlanmayı geciktirici etkilere sahiptir. Ayrıca, pırasanın sülfürlü bileşikleri özellikle kolon kanserine karşı koruyucu bir rol oynar.

Bilinmesi Gerekenler

Pırasa, dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda ise üç aya kadar saklanabilir. Pişirildikten sonra buzdolabında maksimum 48 saat tazeliğini korur. Bir porsiyon pırasa K vitamini ihtiyacının %30’unu, manganez ihtiyacının %13’ünü, C vitamini ihtiyacının %6’sını karşılar. Ancak, içerdiği oksalatlar nedeniyle aşırı tüketildiğinde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz etkileyebilir. Gaz yapıcı bir sebze olduğu için sindirim sorunu yaşayanların dikkatli tüketmesi gerekmektedir.

Pırasa İle Ne Yapılabilir?

Pırasayı farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Salatalara doğrayarak, omlet veya menemen yaparak tüketebilirsiniz. Patatesle birlikte pişirip püre haline getirerek çorba yapabilirsiniz. Pırasanın keskin tadını az et suyu ile pişirerek kırabilirsiniz. Bu tariflerle pırasanın faydalarını mutfağınıza taşıyabilirsiniz!

Bu bilgiler ışığında pırasayı daha sık tüketerek sağlığınıza nasıl katkıda bulunabileceğinizi keşfedin ve mutfağınızda ona yer açın!

Haber Merkezi

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar ONAYLANMAMAKTADIR. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.