Fethiye'de Apollon'un başı bulundu

Fethiye Kalesi kazısında, Apollon'a ait olduğu düşünülen bir heykel başı bulundu. Prof. Dr. Kadir Pektaş, heykel başının ya Apollon'a ya da başka bir tarihsel kişiye ait olabileceğini belirtti. Heykel başının Milattan sonra 2. yüzyıla ait olduğu kesinleşti.

Yayınlanma:
Fethiye'de Apollon'un başı bulundu

FETHİYE KALESİNDE YÜRÜTÜLEN KAZILARDA TARİHİ HEYKEL BAŞI BULUNDU

Kesikkapı Mahallesi'ndeki kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın denetiminde yürütülen kazı çalışmaları, Muğla Valiliği, Kaymakamlık, Fethiye Belediyesi ve Fethiye Müzesi'nin işbirliğiyle 3 yıl önce başlamıştı. Prof. Dr. Kadir Pektaş'ın bilimsel sorumluluğunda gerçekleştirilen kazılarda, kale surlarında Apollon'a ait olduğu düşünülen bir heykel başı ortaya çıktı ve bu eser şu an Fethiye Müzesi'nde sergileniyor.

Pektaş, kazının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Geleceğe Miras projesi kapsamında yürütüldüğünü belirtti. Kale içindeki çalışmalarla birlikte surlar ve iç mekanlarda restorasyon yapılacağına dikkat çeken Pektaş, Fethiye'nin en güzel noktalarından birinde bir turizm alanı oluşturulacak. İç kalede bayrak direğinin bulunduğu bölgede, milattan sonra 2. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen bir heykel başı bulduk. Bu bulgu bizim için çok kıymetli. Ayrıca, Türk-İslam dönemi, Osmanlı ve Menteşeoğlu Beyliği dönemine ait sikkeler de bulundu, dedi.

Pektaş, kalede ayrıca yoğun şekilde gülleler, günlük yaşam eşyaları ve seramik parçaları bulunduğunu da ekledi. Heykel başının kime ait olduğuna dair çalışmaların sürdüğünü belirten Pektaş, Kesin olan şu ki, milattan sonra 2. yüzyıla ait bir eser. Ancak, bu heykelin Apollon ya da başka bir tarihi figüre ait olup olmadığı konusunda kesin bilgiye sahip değiliz diye konuştu.

Pektaş, kalenin manzarası ve arkeolojik zenginliğinin bölgeye büyük değer kattığını vurguladı. Kazı ve restorasyon çalışmaları tamamlandığında, bölgenin kültür turizmi potansiyeli önemli ölçüde artacak. Genellikle deniz kum güneş turizmi öne çıkıyor; ancak bu tür kültürel değerlerle turizmin 12 aya yayılması ve turizm gelirlerinin artırılması mümkün olabilir. Amintas Kaya Mezarları'nın karşısındaki Fethiye Kalesi, iki farklı tarihi dönemi aynı anda sunabilen canlı bir yer. Kale, Fethiye Körfezi'ni de görebilen bir konumda. Geçen yıl ortaya çıkan tiyatronun restorasyonu tamamlandığında, Türkiye'nin ve Telmessos bölgesinin ilk erken dönem tiyatrosunu da kullanıma sunmuş olacağız. Bu da bölgenin kültürel ve turistik potansiyeline büyük katkı sağlayacak.

AA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar ONAYLANMAMAKTADIR. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.