Deniz suyu sıcaklığı, palamutların ağırlığını etkiliyor

İklim değişikliğine bağlı olarak deniz suyunun ısınması, balıkların büyüme performansını ve besin değerlerini olumsuz yönde etkiliyor.

Yayınlanma:
Deniz suyu sıcaklığı, palamutların ağırlığını etkiliyor

Su Ürünleri Fakültesi'nden Sıcaklık Uyarısı: Deniz Suyu Sıcaklığı Balıkların Performansını Etkiliyor

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sıcaklık rekorlarının kırılmaya başladığını belirtti. Bu rekorlarla birlikte sıcaklık oranlarındaki artışın, karada yaşayan canlılar kadar denizde yaşayan canlıları da etkilediğini ifade etti.

Samsun, deniz suyu sıcaklığı artışının özellikle palamut ve hamsi gibi balıkların büyüme ve gelişme performanslarını olumsuz etkilediğini söyledi. Küçük boydaki palamutların avlanmasına izin verildiği tarihlerde bile beklenen büyüme performansının görülemediğini belirten Samsun, yaşanan yağış miktarındaki düşüşün balıkların büyüme süreçlerini etkilediğini vurguladı.

15 Ağustos itibarıyla küçük boydaki palamutların, çapari ile 1 Eylül'e kadar avlanmalarına yasal olarak izin verildi. Bu balıklar ağustos ayı ortalarında, yani bugünlerde 200-250 gram ağırlığındalar. Eski yıllarda bu balıklar yağan yağmurlarla birlikte bir haftada 350-400 grama, bir ay sonrasında ise yarım kiloya ulaşabilmekteydiler. Ancak o zaman haftada bir düzenli yağmur yağmakta idi. Şimdi bu yağmurlar yağmadığı için bu balıkların büyüme performanslarının olumsuz etkilendiğini söyleyebiliriz.