Bulaşık deterjanının zarar verebileceği 7 nesne

Evde sıkça kullanılan bulaşık deterjanları birçok alanda işe yarar. Ancak bazı maddeler bulaşık sabunuyla temizlenmemelidir. Peki, hangi maddeler bunlar ve nedenleri nelerdir? Bu konuda bilgi sahibi olmak önemli.

Yayınlanma:
Bulaşık deterjanının zarar verebileceği 7 nesne

BULAŞIK DETERJANI İLE TEMİZLENMEMESİ GEREKENLER

Ahşap Yüzeyler ve Döşemeler

Ahşap masalar, dolaplar ve zeminler özel bakım gerektirir. İşlenmiş ahşap genellikle deterjandan zarar görebilecek koruyucu bir parlaklık veya doğal yağlarla kaplanır. Bu durum yüzeyin neme ve kire karşı korumasız kalmasına neden olur. Bunun yerine doğal parlaklığı ve korumayı korumaya yardımcı olacak özel ahşap temizleyicileri veya cilaları kullanın.

Dökme Demir Tavalar

Dökme demir tavalar, dayanıklılıklarına rağmen hassas bakım gerektirir. Kullanım sırasında oluşan koruyucu kaplamaya zarar verebileceği için bulaşık deterjanı ile yıkanması önerilmez. Dökme demir tavayı temizlemenin en iyi yolu, onu sıcak suya batırmak, ardından biraz kaba tuz eklemek ve kalan yiyecekleri bir sünger veya sert bir fırça ile hafifçe fırçalamaktır.

Mat Duvar Boyası

Mat duvarlar içeceklerden, yağdan veya kalemlerden kaynaklanan lekelere karşı hassastır. Seyreltilmiş sabunlu bir çözelti bunların giderilmesine yardımcı olabilirken, bulaşık sabunu çizgiler bırakabilir veya cilaya zarar verebilir. Mat yüzeylerin temizliğinde, kiri nazikçe çıkarmak için nemli bir mikrofiber bez kullanmak en iyisidir.

İpek Ürünleri

İpek kumaşlar özel bakım gerektirir. Bulaşık deterjanı, fibroin ve serisin proteinlerinden oluşan hassas ipek liflerine zarar verebilir. Bu kıyafetleri yıkarken daima etiketteki talimatlara uyun ve hassas kumaşlar için tasarlanmış yumuşak bir deterjan kullanın. İpek çamaşırlarınızı makinede yıkamadan önce özel çamaşır torbasına koyabilirsiniz.

Kahve Makineleri

Kahve makinelerinin içi temizlenebilmesine rağmen, bulaşık deterjanı kullanmak köpük oluşumuna neden olabilir ve kahvede hoş olmayan sabunlu bir tat bırakabilir. Bunu önlemek için kahve makinelerine özel, ekipmanlara zarar vermeyecek ve yabancı tat bırakmayacak temizlik ürünleri kullanın.

Deri Ürünleri

Doğal yağlar içeren deri dikkatli kullanım gerektirir. Bulaşık sabunu bu yağları sıyırıp cildin yüzeyini donuk ve kuru bırakabilir. Cildinizi temizlemek için eşit miktarda damıtılmış su ve beyaz sirkeden oluşan bir karışım kullanın. Bir süngeri bu solüsyona batırın, yüzeyi dikkatlice silin ve kalan nemi kuru bir bezle silin.

Bulaşık Makineleri

Bulaşık deterjanları bulaşık makinelerinde kullanıma uygun değildir. Bunlar aşırı köpürmeye neden olabilir ve bu da ilave temizlik gerektirebilir. Bunun yerine düzenli bakım için özel tabletler veya bulaşık makinesi temizleme ürünlerinin yanı sıra karbonat ve sirke gibi ev yapımı malzemeleri kullanın.