Bolu'daki Bizans mirası, korunma amacıyla 1'inci Derece Sit Alanı olarak ilan edildi

Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Bolu'nun Kıbrıscık ilçesindeki tarihi kaya oymalarının bulunduğu yerleşim yerini 1'inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirledi.

Yayınlanma:
Bolu'daki Bizans mirası, korunma amacıyla 1'inci Derece Sit Alanı olarak ilan edildi

Bolu Müze Müdürlüğü, Karadoğan köyü Avlatarla Mevkisindeki Tarihi Kaya Oymalarını Koruma Altına Aldı

Bolu Müze Müdürlüğü ekipleri, Kıbrıscık'ın Karadoğan köyü Avlatarla mevkisindeki tarihi kaya oymalarını ve yerleşim yerini koruma altına almak için Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvuruda bulundu. Yapılan başvuru sonucunda bölgede inceleme yapıldı ve hazırlanan rapor neticesinde alınan karar, Resmi Gazete'de duyuruldu.

Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Karadoğan köyündeki tarihi duvar oymalarını 1'inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil etti ve koruma altına aldı. Kararda, Avlatarla Mevkii Eski Kaya Yerleşiminin 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 6'ncı maddesi kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı 1'inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenmesine karar verildi ifadelerine yer verildi.

Bölgedeki kaya oymaları, M.S. 7'inci ve 9'uncu yüzyıllar arasında Bizans halkı tarafından korunma ve yaşama amaçlı kullanıldığı düşünülmektedir. Burada kaya manastırı, mezar odaları ve keşiş odaları bulunmaktadır. Tarihi kaya yerleşim yeri, Seben ilçesindeki kaya evleriyle benzerlik göstermektedir.