4 bin yıl öncesine ait biralı güveç tarifi keşfedildi

Bin yıllık biralı güveç tarifi, Babillilerin antik yazıtlarında bulundu! Müzede saklanan yazıtların aslında ilaç değil, lezzetli bir yemek tarifi olduğu ortaya çıktı.

Yayınlanma:
4 bin yıl öncesine ait biralı güveç tarifi keşfedildi

Binlerce Yıllık Çivi Yazılı Tabletler Yemek Tarifleri İçeriyor

Orta Doğu'da arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkan çivi yazılı kil tabletler, Yale Üniversitesi'nin Babil Koleksiyonu'nda 1911 yılından beri saklanıyor.

Fransız araştırmacı Jean Bottero'ya kadar tıbbi ilaç tarifleri olarak bilinen tabletlerin, aslında yemek tarifi içerdiği ortaya çıktı.

Milattan Önce 1730'a tarihlenen üç tablet, güveç tariflerini içeriyor. Yüz binlerce çivi yazısı belgesi arasında sadece bu tabletlerin yemek tarifi içermesi büyük bir önem taşıyor.

Belirtilen malzemelerin bazıları henüz anlaşılamamış olsa da tariflerin genelinde güveç ve et suyu kullanıldığı görülüyor. İşte dört bin yıl öncesine ait en anlaşılır tarif:

Sonra bacak etini yağda mühürle. Tuz, bira, soğan, roka, kişniş, İran arpacık soğanı, kimyon, pancar ve su ekleyerek karışımı pişir. Ezilmiş pırasa, sarımsak ve daha fazla kişniş ekle. Ardından Mısır pırasası olan kurratı ekleyin. Pancarlar karışımı kırmızıya çevirsin.

Konuyla ilgili detaylı bilgiler için BBC Türkçe'nin haberine göz atabilirsiniz.