Ege Üniversitesi akademisyenleri yeni bitki türü keşfetti

Denizli'nin Babadağ'ı etrafında yeni bir bitki türü bulundu. Bu bitki Zeybek Değneği adıyla tanıtıldı ve bilim dünyasında keşfedildi.

Yayınlanma:
Ege Üniversitesi akademisyenleri yeni bitki türü keşfetti

Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi: Zeybek Deyneği

Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl, halk arasında Çiçekli Değnek olarak bilinen gruba ait yeni bir bitki türü keşfettiler.

Çan çiçeğigiller familyasından olan bu türe Türkçe Zeybek Deyneği, bilimsel olarak ise Asyneuma yildizianum ismi verildi.

Prof. Dr. Yıldırım, keşfettikleri türün hiçbir bilinen türe benzemediğini fark ettiklerini ve üzerinde detaylı çalışmalar yaptıklarını belirtti. Yapılan laboratuvar ve literatür çalışmaları sonucunda bu türün bilim dünyasında daha önce tanımlanmamış bir tür olduğu ortaya çıktı.

Yıldırım, hazırladıkları makalenin Kew Bulletin isimli bilimsel taksonomi dergisinde yayınlandığını ve yeni türün Asyneuma yildizianum olarak adlandırıldığını söyledi. Türün adının emekli botanik profesörü Bayram Yıldız'ın onuruna verildiğini de ekledi.

Asyneuma cinsinin dünya genelinde 34 türe sahip olduğunu ve Türkiye'nin bu çeşitlilikte önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yıldırım, Zeybek Deyneği'nin neslinin korunması adına önemli çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekti. Denizli Babadağ sınırlarında sadece bulunan bu türün habitatının ve popülasyonunun korunması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

AA