Uçuşlardaki Türbülans Artışının Nedenleri ve En Çok Etkilenen Rotalar Açıklandı

Katar Havayolları'na ait bir uçak, Türkiye üzerinde yaşanan türbülans nedeniyle yaralanan 12 yolcu ve mürettebatıyla Dublin'e güvenli bir şekilde indi. Uçak, insanların uçağın çatısına çarpmasına neden olan olayın ardından iniş yaptı.

Türbülans hakkında genel bilgiler

Havacılık otoritelerine göre Singapur Havayolları'na ait bir uçağın Myanmar üzerinde türbülansa çarparak ani bir irtifa kaybetmesi sonucunda bir İngiliz yolcunun ölümü ve 104 kişinin yaralanması yaşanmıştır, ancak türbülans uçmanın doğal bir parçasıdır. Ancak bazı rotalar daha fazla türbülansa yatkın olabilir. Peki, en sık türbülans yaşanan bölgeler nerelerdir ve en kötüleri hangileridir?

Türbülans nedir?

Avustralya Sivil Havacılık Güvenlik Otoritesi'ne göre, türbülans uçakların rahatsız edici hava koşullarında uçarken hissettiği ani yanlara ve dikey sarsıntılardır. Fırtına, termal, önden gelen ve dağ dalgası dahil olmak üzere çeşitli türbülans türleri vardır ve uçuş sırasında mürettebatın ve yolcuların yaralanmasına neden olabilir.

En çok türbülans nerede görülür?

Yüksek dağlar, okyanuslar, ekvator ve jet akıntılarına girerken türbülansın daha sık yaşanabileceği belirtilmektedir. Ancak rüzgar yönündeki ani değişimler nedeniyle açık hava türbülansı her yerde ve her zaman meydana gelebilir. Yüksek nem ve sıcaklık türbülansı daha da şiddetlendirebilir.

Dünyanın en çalkantılı uçuş rotaları hangileridir?

2023'te en çalkantılı rotalar arasında Şili'den Bolivya'ya, Kazakistan'dan Kırgızistan'a, Çin'den Japonya'ya ve İtalya'dan İsviçre'ye yapılan uçuşlar bulunmaktadır. Ayrıca Nisan ayında en çalkantılı ülkeler Fransız Polinezyası, Fiji, Pakistan, Namibya ve Uruguay olarak sıralanmıştır.

Avustralya'da kaç türbülans vakası kaydedilmiştir?

Avustralya'da türbülans vakaları yalnızca uçağın performansını etkilediğinde rapor edilmesi gerekmektedir. Son 10 yılda ciddi şekilde yaralanmalara neden olan herhangi bir olay rapor edilmemiştir. Havacılık otoriteleri ve pilotlar, uçuş sırasında emniyet kemerlerinin her durumda takılmasını tavsiye etmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar ONAYLANMAMAKTADIR. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.

Yaşam Haberleri