Türkiye'de cinsel yolla bulaşan hastalıklarda artış kaydedildi

Son araştırmalara göre cinsel yolla bulaşan hastalık Türkiye'de alarm verici bir şekilde artış gösteriyor. Tedavi edilemeyen bu hastalık, uzmanlara göre hızla yayılarak önemli bir sağlık tehdidi oluşturuyor. Konuyla ilgili uzmanlar önlem alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Frengi Vakalarında Artış: Konjenital Sifiliz Tehlikesi

Avustralya'da yaşayan 15-44 yaş aralığındaki kadınlarda Frengi adı verilen hastalık vakalarında artış gözleniyor ve bu hastalığın hamile annelerden çocuklara bulaştığı iddia ediliyor. Bu duruma da konjenital sifiliz adı veriliyor ve sosyal medyada sürekli aranmaya başlandı.

Doğuştan gelen frengi, hamilelik sırasında test edilmesi ve tedavi edilmesiyle kolayca önlenebilir. Tedavi edilmezse doğuştan frengi vakalarının büyük çoğunluğunda düşük, ölü doğum ve kalıcı sakatlık gibi durumlar yaşanabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre frengi vakalarında Türkiye'de de artış yaşandığı belirtiliyor. Türkiye'de sifilis vakaları hızla artış gösterirken, 2022'de CYBE arasında en fazla sifilis vakasına rastlandığı kaydedildi.

Frengi hastalığının bulaşmasını engellemek için hamilelik sırasında yapılacak testler çok önemli. Ayrıca evsizlik, istikrarsız konut koşulları, yoksulluk, aile içi şiddet, ruhsal hastalık, madde ve alkol kullanımı gibi sosyal faktörler de bu hastalığın yayılmasına etki ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü, konjenital sifilizin ortadan kaldırılması için eşlerin rutin olarak sifiliz testi yaptırmasını öneriyor. Hamilelik sırasında sifiliz testinin izlenmesi de büyük önem taşıyor. Bu hastalık tamamen önlenebilir olmasına rağmen halen birçok gebelikte ciddi sonuçlara yol açabiliyor.

Haber Merkezi

Yaşam Haberleri