Telefonunuzun takip edilip edilmediğini nasıl anlarsınız?

Cep telefonları, birçok insan için en kişisel eşyalar arasında yer alır. Ancak, bu cihazlar bilgisayar korsanları veya sizi takip etmek isteyenler için değerli kişisel bilgiler içerir. Dolayısıyla, birisinin akıllı telefonunuzu gözetlediğini anlamanın önemli olduğu vurgulanıyor. Bu durum, düşündüğümüzden daha sık karşılaşılan bir durum olarak karşımıza çıkabilir.

Nasıl Telefonunuzda Casus Yazılım Olup Olmadığını Kontrol Edebilirsiniz?

Teknoloji konusunda bilgisi olmayan biri için telefonundaki casus yazılımları tespit etmek oldukça zor olabilir, ancak denemek için bazı ipuçları vardır. Eğer telefonunuzun başka biri tarafından yönetilip yönetilmediğini öğrenmek istiyorsanız Genel > VPN ve Cihaz Yönetimi altında telefonunuzun ayarlarına gidin. Eğer bu sekmede VPN bağlantısı ya da izni görüyorsanız, telefonunuzun ayarlarından VPN bağlantısını etkinleştirmek ya da devre dışı bırakmak isteyebilirsiniz. Bu işlemi VPN bağlantıları listesinin yanındaki bilgi düğmesini kullanarak yapabilirsiniz.

Telefonunuzda Casus Yazılım Olduğunu Gösteren Diğer İşaretler

1. Telefonunuz Çok Isınıyor: Telefonunuz son zamanlarda alışılmadık derecede ısınıyorsa, bu casus yazılımların işaretlerinden biri olabilir. Arka planda çalışan casus yazılımlar telefonunuzun daha fazla çalışmasına ve dolayısıyla daha fazla ısı üretmesine neden olabilir.

2. Piliniz Çabuk Bitiyor: Telefonunuzun pilinin normalden daha hızlı tükenmesi, bilgisayar korsanının sürekli veri göndermesi nedeniyle olabilir.

3. Aylık Veri Kullanımınız Anormal Derecede Yüksek: Telefonunuzun anormal derecede fazla veri kullanması, bir casus yazılımın varlığını gösterebilir.

4. Telefonunuz Beklenmedik Şekilde Yeniden Başlatılıyor: Telefonunuz rastgele yeniden başlatılıyorsa, kötü amaçlı yazılımın işaretlerinden biri olabilir.

5. Telefonunuzun Kapanması Uzun Sürüyor: Telefonunuzun kapanması normalden uzun sürüyorsa, arka planda casus yazılımın olabileceğini gösterebilir.

6. Arka Plan Gürültüsü veya Elektronik Parazit: Eski casus yazılımlar konuşmalarınızı dinliyor gibi sesler çıkarabilir.

7. Cep Telefonunuz Normalden Daha Yavaş Çalışıyor: Telefonunuz normalden daha yavaş çalışıyorsa ve diğer belirtileri yaşıyorsanız, şüphelenmelisiniz.

8. Casus Yazılım Algılama Uygulamaları Sizi Uyarıyor: Eğer şüpheleniyorsanız casus yazılım algılama uygulamaları indirerek telefonunuzu taratabilirsiniz. Bu uygulamalar bilinen casus yazılımları arar ve sizi uyarır, ancak bu yazılım türlerinin sık değiştiğini ve uzmanların bazı uygulamaların etkinliğini sorguladığını unutmayın.

Yaşam Haberleri