Mostar Köprüsü 20 Yıl Sonra Yeniden Açıldı
Bosna Hersek'in güneyinde bulunan ve Neretva Nehri'nin Osmanlı gerdanlığı olarak bilinen Mostar Köprüsü, 20 yıl aradan sonra yeniden inşa edilerek hizmete açıldı. Osmanlı mimarlık tarihinin önde gelen ismi Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566'da inşa edilen köprü, Bosna Hersek'teki savaş sırasında yıkılmıştı.
1993'te Hırvat topçu birliklerinin saldırısı sonucu yıkılan köprü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve UNESCO'nun desteğiyle yeniden inşa edildi. Yapımında 456 kalıp taş kullanılan köprü, Mostar şehrine adını vererek bölgenin sembolü haline geldi.
Mimar Sinan'ın eşsiz eseri olarak nitelendirilen Mostar Köprüsü, hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin bir simgesi olarak kabul ediliyor. 2005 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine alınan köprü, bölgeye gelen ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği yerlerden biri olarak biliniyor.
Köprü, 2004 yılında dönemin İngiltere Veliaht Prensi Charles tarafından yeniden açıldı ve o günden bu yana bölgenin önemli bir simgesi olarak varlığını sürdürüyor.
AA