Kabaklı Sulama Göleti: Bölgedeki Kuş Cenneti
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kılıç, Kabaklı Sulama Göleti hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Göletin 150'den fazla kuş türüne ev sahipliği yaptığını belirten Kılıç, buranın yerli ve göçmen kuşlar için bir vaha vazifesi gördüğünü vurguladı. Avcı baskısının diğer göletlere oranla daha az olduğu Kabaklı Sulama Göleti, bölge kuşları için önemli bir sığınak olarak görülüyor. Bu nedenle göletin korunması, bölge için büyük bir öneme sahip.
Küresel ısınmanın etkisiyle bölgedeki birçok su kaynağının kuruduğunu dile getiren Prof. Dr. Kılıç, Kabaklı Göleti'nin bu durumda önemli bir su kaynağı olduğunu ifade etti. Göletin sunduğu su ve beslenme imkanlarıyla pek çok kuş türünü çektiğini belirten Kılıç, burada memeli hayvanlardan omurgasızlara kadar pek çok türün barındığını söyledi. Göletin avcı baskısının az olması, kuşların burayı tercih etmesini sağlıyor ve biyoçeşitliliği korumak adına göletin korunmasının önemine değindi.
Prof. Dr. Kılıç, Kabaklı Göleti'nin kamu kurumlarının ve duyarlı vatandaşların desteğiyle korunabileceğini belirtti. Özellikle su kuşları ve balıkçılların sıkça gölette bulunduğunu ifade eden Kılıç, göletin korunmasıyla birlikte pek çok kuş türünün barınma ve üreme alanlarının güvence altına alınabileceğinin altını çizdi. Avcı baskısının az olması ve korunaklı bir alan olması, Kabaklı Göleti'ni kuşlar için ideal bir yaşam alanı haline getiriyor.
Özellikle yöredeki küçük ötücü kuş türlerinin zenginliğine dikkat çeken Prof. Dr. Kılıç, Kabaklı Sulama Göleti'nin bölgedeki kuş cenneti olarak adlandırılmasının sebebini açıkladı. Göletin sunduğu imkanlarla birçok kuş türünün bölgede yer bulduğunu ve korunmasının bu türlerin varlığının devamlılığını sağlayacağını belirtti.