İzmir'deki antik kentte küp içinde altın keşfi

İzmir'deki Notion Antik Kenti'nde, 2.400 yıl öncesine ait altın sikkelerle dolu bir çömlek bulundu.

Notion Antik Kenti'nde Değerli Bir Bulgu!

İzmir’in Menderes ilçesinde yer alan Notion Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, yaklaşık 2.400 yıl öncesine ait önemli bir bulgu ortaya çıktı. Michigan Üniversitesi ve Sinop Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen Notion Arkeoloji Projesi kapsamında bulunan çömleğin içinde, Ahameniş İmparatorluğu dönemine ait altın sikkeler bulundu.

Bulunan altın sikkeler, MÖ 5. yüzyıla tarihlenen çömlek içinde keşfedildi ve şu anda İzmir’deki Efes Müzesi'nde korunuyor. Arkeologlar, bu önemli bulgunun incelenmesine devam ediyor. Bulunan sikkeler, Pers İmparatorluğu dönemine ait nadir dareikos adı verilen altın sikkeler olarak biliniyor.

Notion Antik Kenti’nde yapılan kazılarda bulunan bu çömleğin köşesinde bulunmasının, büyük bir felaketi işaret edebileceği belirtiliyor. Dr. Christopher Ratté, bu kadar değerli metal sikkelerin rastgele gömülmeyeceğini ve olası bir felaketi işaret edebileceğini ifade ediyor.

Keşfedilen altın sikkelerin, Anadolu’daki antik dönem tarihçilerine büyük bir bilgi kaynağı sağlayabileceği belirtiliyor. Oxford Üniversitesi'nden arkeolog Andrew Meadows, bu bulgunun Ahameniş altın sikkelerinin kronolojisini belirlemede önemli bir rol oynayabileceğini vurguluyor.

Independent Türkçe

Yaşam Haberleri