Iğdır Kırsalında Meme Kanseri Erken Teşhisi İçin Geziler Düzenleniyor

Iğdır İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı ekipler, tarama aracıyla kırsalda yaşayan vatandaşların evlerine giderek tarama yapmaya devam ediyor. Hastanelere ve tarama merkezlerine ulaşım imkanı olmayan vatandaşları ihmal etmiyorlar.

Iğdır Sağlık Ekipleri, Mobil Kanser Tarama Aracıyla Köy Köy Geziyor

Iğdır'da sağlık ekipleri, hizmete alınan mobil kanser tarama aracı ile köy köy gezip kanser taraması yapıyor. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından rahim ağzı, meme ve kolon kanseriyle mücadele için oluşturulan mobil kanser tarama aracı temmuz ayında hizmete başladı.

Mobil araç sayesinde, temmuzda rahim ağzı kanseri için yapılan taramalarda yüzde 351, kolon kanseri için yapılan taramalarda yüzde 21 ve meme kanseri için yapılan taramalarda yüzde 64 artış sağlandı. Aracın belli bir program doğrultusunda halkla buluşmaya devam edeceği belirtildi.

İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Sağlık Hizmetleri Başkanlığına bağlı ekipler, tarama aracıyla, hastanelere ve tarama merkezlerine ulaşım olanağı olmayan kırsalda yaşayan vatandaşların ayağına kadar gidip tarama yapmaktadır. Genellikle köy meydanlarında kurulan araca gelen vatandaşlar, ücretsiz olarak doktor ve sağlık personellerinin desteğiyle taramalarını yaptırabiliyor.

Kanser taraması sonucunda kanser teşhisi konulan vatandaşlar hastanelere yönlendirilerek tedavi sürecine başlanmaktadır. Bu sayede Iğdır nüfusunun büyük çoğunluğunun taramadan geçirilmesi hedeflenmektedir.

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Aylin Sönmez Gün, kanserin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığının kanserle mücadele stratejilerini uygulamak için çalışmaların yürütüldüğünü açıkladı. Mobil tarama aracıyla kanser taramalarının ve takiplerinin artırılması amacıyla bir eylem planı oluşturulduğu ifade edildi.

Gün, Mobil aracımızın halkımızla buluşması ve sağlık çalışanlarımızın gayreti neticesinde kanser taramalarında önemli artışlar sağlandı. Aracımız belirlenen program doğrultusunda halkımızla buluşmaya devam edecek dedi.

AA

Yaşam Haberleri