Gölde yüzenler sarışın oluyor

Türkiye'nin en büyük gölü Van Gölü'ne giren çocukların saçları yaz aylarında sararmaya başlıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, göldeki sodalı suyun özellikle yağlı ciltleri etkilediğini belirtiyor. Bu sebeple çocukların saçlarının sararması kaçınılmaz olabiliyor.

Van Gölü'nde Yazın Saçlar Neden Sararır?

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, Türkiye'nin en büyük gölü olmasının yanı sıra yaz mevsimlerinde Ege ve Akdeniz sahillerini aratmayacak güzellikte. Göl, denizden 1700 metre yüksekte bulunuyor ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Van Gölü'nün kıyısında yer alan yerleşim yerlerinde yaşayan çocuklar, göle girerek yaz mevsiminde saçlarının sararmasına neden olan sodalı suyun etkisiyle karşılaşıyorlar.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, sodalı suyun cilt ve saç üzerindeki etkilerini açıkladı. Göle giren çocuklarda görülen saç rengindeki değişikliklerin, güneşin ve sodalı suyun etkisiyle olduğunu belirten Prof. Dr. Özkol, bu durumun özellikle yağlı ciltlerde daha belirgin olduğunu ifade etti. Saçların yaz aylarında sararmasının normal olduğunu ve kışın eski rengine döndüğünü söyleyen Özkol, saç rengindeki değişikliklerin vücut sağlığını olumsuz etkilemediğini vurguladı.

Prof. Dr. Özkol ayrıca, çocukların güneşe karşı korunmaları gerektiğini ve saçlarının sararmasının yanında vücutlarının yanmamasının önemli olduğunu belirtti. Çocukların saçlarının sararmasının genellikle hoşlarına gittiğini ve kıymetli bulduklarını da ekledi.

Doğu Anadolu halkı için sarı saçın önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Özkol, çocukların yaz boyunca göle girerek saçlarının sararmasını istediklerini söyledi. Van Gölü'nde yazın saçların sararmasının doğal bir süreç olduğunu ifade eden Özkol, vücut sağlığının korunmasının ise öncelikli olduğunu vurguladı.

Yaşam Haberleri