Dicle ve Fırat İsimli Öksüz Tilkiler Doğaya Salındı
Diyarbakır'da bulunan Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde iki aylık özel bakımla hayata tutunan öksüz kızıl tilki yavruları, Dicle ve Fırat isimleriyle doğaya geri salındı. Merkez, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Dicle Üniversitesi (DÜ) işbirliğiyle kurulmuş olup, yaralı ve yardıma muhtaç yaban hayvanlarına tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sunmaktadır.
Mayıs ayında Sivas ve Diyarbakır’ın Karacadağ bölgesinde bulunan ve anneleri araç çarpması sonucu hayatını kaybeden iki kızıl tilki yavrusu, merkeze getirildi. Veteriner hekimler Kasım Ertürk ve Emre Yalçın tarafından titizlikle bakımları yapılan yavrular, Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin de desteğiyle sağlıklarına kavuştular.
İki aylık tedavinin ardından, Dicle ve Fırat doğaya salındı. Ayrıca, merkezde tedavi gören 2 kızıl şahin, 4 kulaklı orman baykuşu, 2 kukumav, 2 tepeli guguk ve 2 leylek de Dicle Nehri mevkisinde doğal yaşam alanlarına bırakıldı.
Merkezin müdürü ve DÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Koçhan, yaptığı açıklamada, merkezin amacının yaralı yaban hayvanlarını tedavi ederek doğal yaşam alanlarına geri dönmelerini sağlamak olduğunu vurguladı.
Koçhan, tilki yavrularının zorlu bir süreçten geçtiklerini belirterek, Dicle ve Fırat artık doğada kendilerini idare edebilecek sağlık seviyesine ulaştı dedi. Öğrencilerin tilkilere olan özverili yaklaşımını da vurgulayarak, Öğrencilerimiz, tilkilere bağlandı ve süreç boyunca onlara büyük destek verdiler şeklinde konuştu.
Dicle ve Fırat'ın doğaya salınarak yaban hayatına tekrar kazandırılması büyük bir başarı olarak nitelendirildi. Koçhan, öğrencilere ve merkezin diğer çalışanlarına teşekkürlerini iletti.
AA