Türkiye'de Hayvan Bakımı ve Sorumlulukları
Türkiye’nin günlerdir tartıştığı ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, birkaç küçük değişiklikle komisyonda onaylandı. Teklif bu hali ile yasalaşırsa köpekler sokaklardan toplanacak ve öldürülmeleri mümkün hale gelecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, teklif komisyona gelmeden önce özellikle köpeklerin toplanmasını desteklediği pek çok açıklaması oldu. Hatta hayvanseverlere ‘sahiplenin’ çağrısında bulundu. Benzer bir çağrıyı Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı’nda yineledi: Tüm hayvan severlerden başıboş köpekleri sahiplenme kampanyamıza güçlü destek bekliyoruz.
Barınaklara toplanması hedeflenen köpek sayısını düşünecek olursak hayvanseverlerden beklenen birden fazla köpeği sahiplenmesi. Kendini hayvansever olarak tanımlayan pek çok kişi hali hazırda evinde en az bir hayvanla yaşıyor.
Peki asgari ücretin 18 bin lira, emekli maaşının 12 bin 500 lira, enflasyonun da TÜİK’e göre yüzde 71.6, ENAG’a göre yüzde 113 olduğu Türkiye’de, hayvan bakımının maliyeti nedir?
Gazete Duvar'dan Meral Candan'a konuşan Gülşen Daşdöğen, maliyetleri azaltmak için mamalardaki indirimleri takip ettiğini söylüyor.
Kedi Bakımı: Gülşen Daşdöğen
Şişli’deki evinde 7 kedisiyle yaşayan Gülşen Daşdöğen onlara iyi bir bakım verebilmek için aylık gelirinin beşte birini harcıyor. Hatta buna rağmen kedilerini her daim veterinere götüremediğini, rakamların oldukça yüksek olduğunu ifade ediyor. Daşdöğen’in kedilerinden ikisi engelli. Birinin bir patisi yokken diğerinin de gözleri görmüyor. Kedilerinin en küçüğü 7, en büyüğü ise 9 yaşında. Daşdöğen, maliyetleri biraz düşürmek için mamalardaki indirimleri takip ettiğini söylüyor.
Buna göre masrafları şu şekilde: Aylık 10 kilo mama 1500 lira, aylık kum 600 lira, hepsi için yılda bir kez olmak üzere pire tasmasının toplam ücreti 9 bin lira, alerjik olduğu için yılda iki kedinin iki defaya mahsus tıraş maliyeti ise yaklaşık 5 bin lira…
Bunlara veterinerlik hizmetleri dahil değil, hepsinin farklı zamanlarda farklı ihtiyaçları oluyor. Ama Daşdöğen, geçtiğimiz günlerde bir kedisi için muayene ve iğneye 700 lira verdiği bilgisini ekliyor.
Köpek ve Kedi Bakımı: Başak Tanses
Sarıyer’de iki kedisi ve bir köpeği ile birlikte yaşayan Başak Tanses, kedilerinin ikisini geçen ağustosta yavruyken sokaktan, 14 yaşındaki köpeğini de 6 aylıkken sahiplenmiş. Ona göre hayvanlarla yaşamak ekstra sorumluluk demek. 14 yıldır tüm hayatını, işini, tatilini köpeğine göre ayarladığını belirten Tanses, “Ebeveyn oluyorsun ve hiç büyümeyen çocukların oluyor” diyor.
Masrafları ve getirdiği sorumluluk nedeniyle hayvan bakımının kolay olmadığını dile getiren Tanses’e göre herkes kedi köpek sahiplenmemeli: “2 kedi ve bir köpekle küçük bir apartman dairesinde yaşamak zor. Kaldı ki mamaları her ay zamlanıyor. Mesela köpeğim Meczup, travmatik bir köpek. Şiddet görmüş ve o nedenle de agresif. Kimseye sevdirmez kendini, havlar. Oturduğum mahallede herkes hayvansever, burada bir sorun yaşamıyorum ama bir ara ev bakmak durumunda kalmıştım ve görüştüğüm çoğu ev sahibi kedilerim ve köpeğim yüzünden beni istemedi.”
Tanses’e aylık bakım masraflarını soruyoruz. Tanses çok kabaca mama, veteriner masrafı ve kum derken her ay yaklaşık 6 bin lira ödediğini söylüyor. Bunlara ekstra kalemler de dahil değil. Tanses, “Yatağı, oyuncağı, kıyafeti, hastalık durumunda ek veteriner hizmeti derken bu rakam katlanıyor. Bunlar da değil sadece örneğin, evini onlara göre düzenlemen lazım. Normal sinekliğim vardı, bir şekilde delip kaçtıkları için kedi sinekliği taktırdım bu hafta. Bu da ayrı bir masraf.”
Köpek ve Kedi Bakımı: Nevin Sungur
Nevin Sungur, 14 kedisi ve 2 köpeğiyle Büyükada’da yaşıyor. Kendini şanslı hissediyor çünkü evi ona ait, “Aksi halde bu kadar hayvanı sahiplenmem mümkün olmazdı” diyor. Evindekiler dışında bir de 20’den fazla kediye bahçesinde baktığını sözlerine ekliyor. Bu nedenle en büyük masraf kaleminin mama olduğunu ifade ediyor: “Ayda en az 6 bin lira mama parası veriyoruz. Rutin veteriner kontrolleri oluyor. İç dış parazit yaptırıyoruz. O da her ay en az 3-4 bin lirayı buluyor. Tabi bazen sağlık problemleri oluyor. Ona hiç girmeyelim, binlerle telaffuz ettiğimiz rakamlar DIYelim.”
Sungur, hayvan sahiplenmenin önemine vurgu yaparak “Bu evinize mobilya almak gibi bir şey değil” ifadelerini kullanıyor. Sungur, hayvanların bir sorumluluk yüklediğinin altını çizerek “Kedilerin iyi bakımla 15 yıl, köpeklerin de cinsine göre 10-15 yıl yaşadığını hesap edersek sahiplenecek kişilerin bu süreleri göz önünde bulundurması ve bakım garantisi vermesi gerekiyor. Sahiplendiğiniz hayvanı bir süre sonra bakamadığınız için sokağa bırakmak bana göre barbarlık ve şu an yaşadığımız sorunların bir kısmı da bundan kaynaklanıyor.
Gazete Duvar