Hatay'da depremzedelerin mağduriyeti devam ediyor
Hatay'da depremzedeler, rezerv alanı ilanı nedeniyle mağdur olmaya devam ediyor. Antakya ilçesi Esenlik Mahallesi'nde oturan Salih Bulur’un evi depremde sağlam kaldı, yıkılmadı ancak mahalle rezerv alanı ilan edildi. Gazete Duvar'dan Burcu Özkaya Günaydın'ın haberine göre, aylardır evini yıktırmamak için mücadele eden Bulur’un kısa bir süre önce su aboneliği iptal edildi.
10 yıldır yaşadıkları binayı boşaltmaları için nisan ayında Bulur’a tebligat geldi. Evinden çıkmayan Bulur, o zamandan bu zamana rezerv alana karşı mücadele ediyor. Evinin yıkılmaması için başvurduğu mahkeme, evin durumuna dair bilirkişi raporu istedi. Rapora göre, Bulur’un evi sağlam. Ancak Bulur, buna rağmen yıkılmak istenmesine tepkili.
Binada şu an hali hazırda sekiz aile yaşıyor. Bina boşaltılınca burada kalan aileler nereye gideceğini bilmiyor. Bulur, 4 bin lira kira desteğiyle olduğunu ama Hatay'da ev kiralarının 15-20 bin lira arasında seyrettiğini dile getiriyor. Su aboneliklerinin iptalinin, binada yaşayanları yıldırma için yapıldığını belirten Bulur, Mahalle komple kapatıldı. Binaya çıkan yollar da kapatıldı. İş makineleri içinden binaya geçiyoruz. Burada yaşayan olduğunu tüm yolların neden kapatıldığını sorduğumuzda ise Burası inşaat alanı, yapacak bir şey yok' diyorlar. Bir arızadan dolayı elektrik kesintisi olduğunda da günlerce bekletiliyorum, yapmak istemiyorlar. Ben bu evin tadilatına çok para harcadım. Babamın ve benim 30 yıllık emeğimiz. Öyle kolay mı çıkmak? Depremden sonra hırsız girmesin diye aylarca binada kaldım, korudum, şimdi evimi koruyamıyorum. Benim kendi mülkümde nasıl söz hakkım olmaz? diye konuştu.
Murat Koçak ailesiyle evinin yanına kurduğu çadırda yaşıyor. Defne ilçesi Çekmece Mahallesi'nde oturan Koçak'ın evi de depremde az hasar aldı. Şubat ayında evinin Defne 8. Bölge Rezerv Alanı'na girdiğini öğrenen Koçak, aylardır evini yıkılmaması için mücadele ediyor. İddialara göre, Hatay'da rezerv alan çığırından çıkmış durumda. Koçak, “Biz devletten bir şey istemiyoruz, bize dokunmasın yeter. Ben bu evi yıkar prefabrik ev de yaparım. Başımızın çaresine bakarız” ifadelerini kullandı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İsmail Ceylan, kesinlikle çelik ev yapabileceğini söylemediğini, kendisiyle görüşen depremzedeye, yerinde dönüşüme başvurması için yönlendirdiğini belirtti. Depremzedelerin söylediklerini, anlamak istediği gibi anladığını belirten Ceylan, bakanlığın rezerv ve dönüşüm konularına karar verdiğini vurguladı.
Gazete Duvar