BM raporuna göre her 11 kişiden biri açlıkla mücadele ediyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün de aralarında olduğu BM'ye bağlı 5 ajansın raporuna göre, dünya genelinde her 11 kişiden biri açlıkla mücadele ediyor.

Dünya Genelinde Açlıkla Mücadelede Zorluklar Devam Ediyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı 5 ajansın ortak raporuna göre, dünya genelinde her 11 kişiden biri açlık çekiyor. BM'nin 2030 yılına kadar dünya genelinde açlığı sona erdirme hedefine ulaşmanın zor bir hale geldiğini belirten rapor, açlığın 21. yüzyılda da önemli bir sorun olarak devam ettiğine dikkat çekiyor.

Yıllık Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu Raporu’nda, 2023 yılında 733 milyon insanın açlıkla mücadele etmek zorunda kaldığı vurgulanıyor. Ayrıca raporda, dünya nüfusunun neredeyse yüzde 29'unun bazen öğün atlamak zorunda kaldığı ve iklim değişimi ile ekonomik istikrarsızlığın açlığın artmasında önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Rapora göre, kronik açlık beklenenden yüksek seviyelerde devam ederken, dünya genelinde her 11 kişiden biri açlık çekerken, Afrika'da açlık çeken her 5 kişiden birinin olduğu ifade ediliyor.

BM ajansları, açlık raporunu yaklaşan G20 zirvesi için hazırladı ve küresel düzeyde açlığı azaltma hedefine ulaşmak için gıda güvenliği ve beslenme finansmanında reform gerekliliğine dikkat çekiyor.

Raporda, önlem alınması durumunda 2030 yılında 582 milyon insanın kronik açlıkla mücadele etmek zorunda kalabileceği ve bunların yarısının Afrika'da olacağı uyarısında bulunuldu.

Gıda ve Tarım Örgütü’nden David Laborde, raporla ilgili olarak “Bugün, dokuz yıl önce 2030 yılına kadar açlığı ortadan kaldırma hedefini başlattığımız zamana göre daha kötü bir durumdayız. Kimsenin aç olmadığı bir gezegende yaşama vaadini gerçekleştirmek için daha iyisini yapabiliriz” açıklamasını yaptı.

Rapora göre, 2030 yılına kadar açlığı ortadan kaldırmanın maliyetinin 176 milyar dolar ile 3,98 trilyon dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. Bağışçılar, uluslararası aktörler ve yardım kuruluşlarının eylemlerini daha iyi koordine etmeleri gerektiği vurgulanarak, “küçük ve kısa vadeli projelerin” sorunu derinleştirdiğine dikkat çekiliyor.

BM raporunda, öngörülen maliyetlerin harekete geçilmedikçe artacağı ve “Kaybedecek zamanın olmadığı” ifadelerine yer veriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar ONAYLANMAMAKTADIR. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.

Gündem Haberleri