Staj ve Çıraklık mağdurlarına büyük umut: Bakanlıktan açıklama geldi

Staj ve Çıraklık Mağdurlarına Umut! AK Parti’den gelen açıklamaya göre, seçim sonrası stajyer ve çıraklık sigortalarının emekliliğe sayılması için yeni düzenleme gündeme gelebilir.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi milyonlarca kişiye erken emeklilik kapısını açarken, staj ve çıraklık sigorta başlangıçlarının emekliliğe dahil edilmemesi büyük bir tartışma konusu oldu. Staj ve çıraklık dönemlerinde sigorta girişleri yapılan vatandaşlar, bu sürelerin sigortalılık başlangıcı olarak kabul edilmesini talep ediyor. Ancak mevcut yasalar, bu süreleri prim günü olarak saymadığı için birçok kişi emeklilik hakkından mahrum kalıyor.

Staj ve çıraklık dönemlerinde çalışan bireyler, bu sürelerin sigortalılık başlangıcı olarak kabul edilmesini talep ediyor. Ancak mevcut yasalar, bu süreleri prim günü olarak saymadığı için pek çok kişi emeklilik hakkından mahrum kalıyor. Özellikle EYT düzenlemesi sonrasında bu talepler daha da artmış durumda.

AK PARTİ'DEN STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARINA YEŞİL IŞIK

Konuya ilişkin açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, staj ve çıraklık sürelerinin EYT kapsamında olmadığını ancak seçim sonrasında bu konuda çalışmalar yapılabileceğini belirtti. Akbaşoğlu'nun konu ile ilgili açıklamaları şu şekilde oldu:

"Staj ve çıraklık, tamamen farklı bir konudur. Teknik bir mesele olarak ele alınması gereken bu konuda toplumsal talepleri dikkate alarak hareket ediyoruz. Seçimle sınırlı değiliz, seçim sonrası da gerekli adımlar atılacaktır. Staj ve çıraklık süreleriyle ilgili düzenlemelerin yapılması için teknik çalışmalar devam edecektir."

STAJ VE ÇIRAKLIK SÜRELERİ EMEKLİLİKTE NASIL DEĞERLENDİRİLİYOR?

Mevcut yasalar, staj ve çıraklık dönemlerinde yapılan sigorta girişlerini sadece "İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Sigortası" kapsamında değerlendirmektedir. Bu nedenle, bu dönemde yapılan sigorta girişleri emeklilik hesaplamalarına dahil edilmemektedir. Ancak, staj ve çıraklık mağdurları, bu sürelerin tam kapsamıyla sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesini istemektedir.

SEÇİM SONRASINDA YENİ DÜZENLEMELER GÜNDEME GELEBİLİR Mİ?

AK Parti yetkililerinin yaptığı açıklamalar, staj ve çıraklık sürelerinin sigorta başlangıcı sayılması konusunda yeni düzenlemelerin gündeme gelebileceğini gösteriyor. Seçim sonrasında konunun TBMM gündemine taşınması ve yeni bir yasa teklifinin sunulması beklenebilir.

Emekli Haberleri