Erzincan’da jeotermal kaynaklarla ısıtılan seralarda domates üretimi yapıldı
Erzincan’da jeotermal su kaynaklarıyla ısıtılan seralarda, ata tohumlarından yetiştirilen domatesler hem yurt içinde hem de yurt dışında satışa sunuluyor. Jeotermal su kaynağı sayesinde dört mevsim üretim yapılan özel seralarda, ilk sezonda üretilen 750 ton domatesin 280 tonu Romanya ve Bulgaristan’a ihraç edildi.
Jeotermal seralarda kuvvetli iklim değişikliklerine rağmen üretim devam ediyor
Erzincan’da hava sıcaklığı zaman zaman sıfırın altında 15 dereceye kadar düşse de, jeotermal seralarda domates üretimi kesintisiz olarak devam ediyor. Devlet desteğiyle kurulan serada, farklı noktalarda sondajla elde edilen sıcak su kullanılarak ata tohumundan pembe salkım domates yetiştiriliyor. Bu yıl 1200 ton domates üretimi hedefleniyor ve istihdam da artırılıyor.
Yatırımcılara fırsatlar sunuluyor
Yatırımcı Tuncay Sarısu, bölgede jeotermal sera üreten ilk işletme olduklarını belirterek, 2020’de başlattıkları yatırımı ve genişleme planlarını açıkladı. Şu ana kadar 30 dönümde üretim yaptıklarını ve bunu 120 dönüme çıkarmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Geçen yıl 750 ton domates ürettiklerini ve 280 tonunu Bulgaristan ve Romanya’ya ihraç ettiklerini ifade etti. Bu yıl ikinci sezonda 1200 ton üretim hedeflediklerini söyledi.
Seralarda ısıtma maliyetleri düşüyor
Hava sıcaklığı dışarıda sıfırın altında 10-15 dereceyken, seranın içindeki sıcaklık 20 dereceyi buluyor. Geceleyin ise sera sıcaklığı 12-15 derece arasında değişiyor. Sarısu, jeotermal suyun maliyet avantajından bahsederek, suyun kuyudan çıkış sıcaklığının 45 derece olduğunu ve seraya ulaştığında 43 dereceye düştüğünü belirtti. Aynı zamanda, yatırımcılara su ve arsa garantisi sunduklarını da ekledi.
İstihdam ve üretim detayları
Tesisin ziraat mühendisi Fatih Mehmet Ayaz, bölge halkından kış döneminde 38 kişi istihdam ettiklerini, yaz aylarında ise bu sayının 60’a kadar çıkabileceğini aktardı. Pembe domates üretiminin devam ettiğini ve bu çeşidin daha çok ihraç edildiğini vurgulayan Ayaz, ilk hasadın bir ay içinde yapılacağını belirtti. Jeotermal ısıtmanın maliyet avantajına da değinerek, yakıt bedelinin jeotermalle 5’te 1 oranında olduğunu söyledi.