Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda alanında düzenli olarak denetimlerin yapıldığını ve bu denetimlerde kişilerin hayatını tehlikeye atan, bozulmuş veya değiştirilmiş gıdaları üreten ve satan işletmelerin tespit edilerek kamuoyuna açıklandığını belirtti. Gıda güvenilirliğini sağlamak ve tüketicilerin aldatılmasını önlemek amacıyla yapılan kontrollerin risk esasına göre planlandığını ve genellikle habersiz olarak gerçekleştirildiğini vurguladı.
2024 Yılının İlk 4 Ayında Kesilen Cezalar
Yılın ilk dört ayına ilişkin denetim sonuçlarını paylaşan Yumaklı, 3 Mayıs 2024 itibarıyla gıda işletmelerine toplam 375 bin 246 denetim yapıldığını ve bu denetimlerde olumsuzluk tespit edilen 4 bin 990 işletmeye toplamda 227 milyon 146 bin 180 lira idari para cezası kesildiğini bildirdi. Ayrıca, 118 işletme hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
Kırmızı Et Ürünlerinde Denetimler
Bakanlık kontrol görevlileri tarafından çiğ kırmızı et, kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve kırmızı et ürünlerinde domuz eti ve tek tırnaklı hayvan eti bulunup bulunmadığına dair numuneler alınarak analizler yapıldığını belirten Yumaklı, mevzuata aykırılık tespit edilen durumlarda gerekli yasal işlemlerin uygulandığını kaydetti.