Tokluk hissi ve tatlı isteği arasındaki ilişki araştırıldı
Bilim insanları, yemekten sonra neden tatlı isteği duyulduğunu araştırarak şaşırtıcı sonuçlar elde etti. Araştırma, pek çok kişiyi şaşırtacak bulgular ortaya koydu.

FARELER ÜZERİNDE YAPILAN ARAŞTIRMALAR
Henning Fenselau ve ekibi, fareler üzerinde gerçekleştirdikleri deneyler ile tokluk hissini sağlayan nöronların aynı zamanda şeker isteğini tetiklediğini ortaya koydu. Mevcut bulgular, tatlıya olan tutkunun nörolojik bir temele dayandığını gösteriyor.
BEYİNDEKİ OPİOIDLERİN ROLÜ
Beyinde bulunan doğal opioidlerin şeker isteği üzerinde önemli bir rol oynadığını belirleyen araştırmalar, opioidleri üreten başlıca bölgenin hipotalamusun iştah, metabolizma ve hormonları düzenleyen “arkuat çekirdek bölgesi” olduğunu göstermişti. Bu alandaki POMC nöronları, tokluk hissini de kontrol ediyor.
NÖRONAL AKTİVİTENİN İZLENMESİ
Farelerin yemek yediği sürede beynin belirli bölgelerindeki nöronların faaliyetlerini izleyen araştırma ekibi, farelerin tatlı tüketmesiyle nöronal aktivitenin arttığını belirledi. Bu durum, beyindeki şeker isteğini tetikleyen yolun işlevini kanıtlıyor.