Haziran ayında 13 sıcaklık rekoru kırıldı

Copernicus İklim Değişikliği Servisi, 2024 Haziran'ın küresel olarak tarihe geçen en sıcak ay olduğunu duyurdu. Bilim insanları, bu durumu olağanüstü olarak tanımlıyor.

Yayınlanma:
Haziran ayında 13 sıcaklık rekoru kırıldı

Haziran 2024, Küresel Olarak Kaydedilen En Sıcak Ay Oldu

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Haziran 2024'ün küresel olarak kaydedilen en sıcak ay olduğunu duyurdu. C3S'nin son raporuna göre, Haziran ayı sıcaklıkları, sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde gerçekleşti ve bu da Paris İklim Değişikliği Konferansı'nda belirlenen hedefin üzerinde olduğunu gösteriyor.

Bilim insanları, Haziran 2024'ün küresel ortalama sıcaklığın üst üste rekor kıran 13'üncü ayı olduğunu belirtiyor. Bu durum olağan dışı olarak nitelendiriliyor ve daha önce 2015-2016 yıllarında benzer sıcaklık artışları yaşandığına dikkat çekiliyor.

Avrupa'da, Haziran ayı sıcaklıkları özellikle güneydoğuda ve Türkiye'de yüksek seyretti. Diğer taraftan, Batı Avrupa ve kuzeybatı Rusya'da sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı. Bu ay ayrıca İzlanda ve Orta Avrupa'da yoğun yağışlara neden oldu ve Almanya, İtalya, Fransa ve İsviçre'de sel felaketlerine yol açtı.

Copernicus Direktörü Carlo Buontempo, iklim değişikliğinin etkilerinin açıkça görüldüğünü belirterek, dünya genelinde sera gazı emisyonlarının azaltılmaması halinde yeni sıcaklık rekorlarının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Copernicus'un verileri, uydulardan, gemilerden, uçaklardan ve hava istasyonlarından alınan milyarlarca ölçümü içeren geniş kapsamlı analizlere dayanmaktadır. Bu veriler, iklim bilimine ve küresel sıcaklık değişikliklerinin izlenmesine büyük katkı sağlamaktadır.

Haziran 2024'ün kaydedilen en sıcak ay olması, iklim değişikliği ile mücadelede acil eylem gerekliliğini bir kez daha vurgulamaktadır.

Haber Merkezi