Çıraklık ve staj sigortasına yeşil ışık! Beklenen müjdeye adım adım

Milyonlarca stajyer ve çırak için umut ışığı yandı! SGK Başuzmanı İsa Karakaş, staj ve çıraklık sürelerinin emekliliğe sayılması için iki çözüm önerisi sundu. Bu öneriler hayata geçerse, geçmiş yıllarda yapılan staj ve çıraklıklar da emeklilik hesabında dikkate alınabilecek.

Yayınlanma:
Çıraklık ve staj sigortasına yeşil ışık! Beklenen müjdeye adım adım

Emeklilik hayali kuran ancak Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden faydalanamayan milyonlarca kişi için önemli bir gelişme yaşandı. Özellikle 1990’lı ve 2000’li yıllarda meslek liselerinde ve sanayide staj yapan ya da çırak olarak çalışan vatandaşların, bu sürelerinin emeklilik prim günlerine sayılmaması, uzun süredir gündemdeki en büyük adaletsizlik konularından biri haline gelmişti.

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, bu soruna kalıcı çözüm getirecek iki önemli öneri sundu. Karakaş’ın açıklamaları, çırak ve staj mağdurları için adeta bir “yeşil ışık” anlamına gelirken, hükümetin de bu konuda adım atmaya hazırlanabileceği beklentisini güçlendirdi.

STAJ SÜRELERİ EMEKLİLİK PRİM GÜNLERİNE DAHİL EDİLMİYOR

Ülkemizde çırak ve stajyerlerin sigortaları genellikle iş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile sınırlanmaktadır. Söz konusu bu durum ise staj sürelerinin emeklilik prim günlerine dahil edilmemesine sebep olmaktadır. Bazı meslek gruplarında ise stajyerlik ve uzmanlık süreleri de emeklilik hesabına dahil edilmektedir. Bu meslek gruplarına örnek olarak avukatlık ve doktorluk meslekleri gösterilebilir. Ortaya çıkan bu farklılık da meslek grupları arasında adaletsizlik yaratmaktadır. Bu duruma çözüm önerisi sunan SGK Başuzmanı İsa Karakaş, sanayide çalışmakta olan stajyer ve çırakların emeklilik haklarının tanınmamasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

2 ÇÖZÜM ÖNERİSİ GELDİ

Bu durumun eşitsizlik yarattığını belirten İsa Karakaş, 2 şekilde çözüm önerisi sundu. Uzman ismin sunduğu çözüm önerilerinden birisi staj ve çıraklık başlangıcının sigortalılık başlangıcı olarak kabul edilmesi. Bu şekilde çırak ve stajyerlerin çalışma başlangıç tarihleri de emeklilik hesaplamalarında dikkate alınabilecek. Bir diğer çözüm önerisi ise çıraklık ve staj sürelerine borçlanma hakkı tanınması. Böylece diğer borçlanma türlerinde olduğu gibi staj ve çıraklık süreleri için de prim ödemesi yapılarak bu sürelerin emeklilik hesabına dahil edilmesi sağlanabilecek.